استاندارد لاندری در ساخت و در نگهداری ،در اپراتوری و در تمیز کاری البسه و در همه حالات باید رعایت شود زیرا بحث لاندری یک موضوع مربوط به بهداشت اجتماعی است و عدم رعایت آن منجر به شیوع بیماری های واگیر دار شده و واقعا فاجعه بار است. همچنین عدم رعایت استاندارد لاندری در ساخت منجر به عدم امکان سرویس دهی مناسب یا ایجاد مزاحمت برای میهمانان میشود.

بررسی تاریخچه استاندارد لاندری

در تمدن های ابتدایی بشر، برای شستن لباس طرق مختلفی بکار میرفته است. در نقوش مقبره های مصر باستان، تصاویری وجود دارند که برده ها را در حال شستن لباس، بر روی یک سنگ شیب دار نشان میدهند. در روم باستان که بیشتر لباس ها از پشم بودند از روش های بسیار ماهرانه ای استفاده میکردند که لباس ها از فرم نیفتند.

در آن زمان رختشویخانه های عمومی به وجود آمدند که همگی کارکنان آن مردانی به نام فولر بودند. این فولر ها هم لباس نو میبافند هم لباس کثیف ر اتمیز میکردند. آنها تا قرن ها به کار خود ادامه داده و حتی صنف خود را هم در انگلیس تشکیل دادند.

فولر ها را میتوان نخستین رختشورهای حرفه ای دانست که به دلیل گرانی صابون از گیاهی به نام چوبک یا گیل که از معادن به دست می آمد، استفاده میکردند و تمیزی نسبی را به دست می آوردند. البته فولر ها با چوبک و گیل نمیتوانستند البسه را ضد عفونی کنند به همین علت مردم دچار بیماری های قارچی و انگلی ،پوستی، کچلی و… میشدند و همینجوری به دیگران سرایت میکرد تا اینکه منشاء پیدا شد و این موضوع به یک مشکل اجتماعی تبدیل شده بود.

استاندارد لاندری صنعتی

ریشه کلمه لاندری

کلمه لاندری یا لباسشویی ریشه جالبی دارد که در زمان های قدیم رسم بر این بوده که اسطوخودوس یا همون اسطوغودوس که نوعی گیاه معطر هست را روی لباس های شسته شده میگذاشتند با آنها را معطر و خوشبو کنند.

اسطوخودوس را در فرانسه لاواندا مینامیدند، بنابراین در ان زمان به زن هایی که لباس میشستند لاواندیر میگفتند. بدین ترتیب کلمه لاندری یعنی لباسشویی و لاندرس یعنی زن رختشوی و اتوکش از این کلمه فرانسوی به دست آمده است.

تاریخچه ماشین آلات لاندری

در سال ۱۷۹۷ میلادی نوعی تخته شست و شو ابداع و مورد استفاده قرار میگرفت تا این که جمیز کینگ  James king در سال ۱۸۵۱ نوعی لباسشویی پیشرفته ای را اختراع کرد.

در سال ۱۸۷۴ میلادی ویلیام بلک استون William black stone آمریکایی طراحی نوعی ماشین لباسشویی تقریبا به سبک امروزی را عرضه کرد.

الوا فیشر Alva fisher در سال ۱۹۰۸ میلادی یک وع موتور الکتریکی بنام تور را اختراع کرد که باعث سهولت در امر شستشو شد. این وضعیت ادامه داشت با اینکه سال ۱۹۰۹ اولین امتیاز ماشین لباسشویی به ثبت رسید و در سال ۱۹۹۲ شرکتی بنام میتگ may tag اولین ماشین لباسشویی به سبک امروز را ساخت و وارد بازار کرد.

البته هنوز هم دسته بسیار زیادی معتقد هستند مخترع ماشین لباسشویی جوزفین گرین کاگرن Josephine Garis cochrane هست که در سال ۱۹۱۲ این اختراع را انجام داده.

انواع لاندری در هتل

هر هتل میتواند خدمات لاندری خود را به شرح ذیل ارائه دهد:

  • لاندری درون هتلی
  • لاندری بیرون بر یا قراردادی

لاندری بیرون هتلی / قراردادی/ تجاری

این ها بر پایه قرارداد، خدمات هتل را تامین میکنند. این قرارداد میزان شست و شوی انواع پارچه، زمان مورد نظر برای هر پارچه را و هزینه خدمات را مشخص میکنند. معمولا پارچه های کثیف ظرف مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت شسته شده و به هتل بازگردانده میشوند. درختشویخانه های قراردادی در صورتیکه هتل نخواهد سرمایه گذاری عظیمی در رختشویخانه خود بکند و یا محدودیت جا داشته باشد گزینه بسیار مناسبی است.

مزایا برای هتل:

منافعی که هتل از رختشویخانه های قراردادی میبرد به شرح زیر است:

  • بدون هزینه زیر ساختی برای هتل
  • نیازمند نبودن به پرسنل فنی برای لاندری
  • ذخیره هزینه پرسنلی

معایب برای هتل:

مضرراتی که لاندری قراردادی برای هتل دارد عبارت است از :

  • نظارت کمتر بر معیارها
  • تاخیر در تحویل و جمع آوری
  • وقت، هزینه و زمان زیاد برای حمل و نقل
  • مفقود شدن اشیا
  • هزینه های بیشتر برای خدمات خاص

لاندری محلی/ درون هتلی / درون ساختمانی

یک لاندری درون محلی، لباسشویی خود هتل محسوب میشود که درون هتل واقع شده است. توسط مدیریت و یا به صورت قراردادی اداره میشود. بسیاری از هتل ها این سرمایه گذاری عظیم را انجام میدهند تا خدمات با کیفیتی را به میهمانانشان ارائه دهند. از آنجایی که لاندری درون هتلی وظیفه مستقیم خود هتل میباشد، مراقبت بیشتری لازم دارد.

خدمات سریعتر انجام میشود (اقلام شسته شده حداکثر طی مدت ۸ ساعت باز میگردد).

در اینجا نظارت بهتر، کنترل بهتر و از این رو طول عمر بیشتر پارچه را به دنبال دارد. احتمال سرقت بسیار کمتر است چون که لباس ها از محوطه هتل خارج نمیشود.

مزایا لاندری درون سازمانی

  • حصول اطمینان از کیفیت مواد مصرفی
  • صرفه در هزینه ها مانند حمل و نقل و نیروی کار اضافی
  • ایجاد درآمد بیشتر
  • سرعت در سرویس دهی
  • مفقودی یا کمبود اجناس به وقوع نمیپیوندد
  • میتواند نیاز های اورژانسی را برطرف سازد
  • یک دارایی بزرگ است

معایب لاندری درون هتلی

  • سرمایه گذاری اولیه بسیار بالا
  • تخصص فنی و یا مدیریت خاص لازم است
  • هزینه بالای نگهداری تعمیرات و مخارج آن
  • بالا بودن هزینه های مصرفی سوخت و انرژی و اب
  • اشغال فضای مورد نیاز
  • بکار گیری نیروی انسانی بیشتر
  • هزینه های تجهیزات و نگهداری از آنها

ولی با توجه به موارد فوق وجود لاندری و لباسشویی در هتل هایی که تعداد اتاق هایشان به خصوص دارای تالار و رستوران هستند بسیار مقرون به صرفه میباشد.

ایا وجود لاندری در تمام هتل ها ضروری است؟

هتل های یک و دو ستاره میتوانند شست و شوی ملحفه و ملزومات خود را در لاندری های قراردادی انجام دهند. بسیاری از هتل ها هم با یک یا دو ماشین پانزده کیلویی میتوانند نیاز روزانه ی خود را برطرف کنند. در هتل های سه ستاره اگر تعداد اتاق های آنها کم باشد چند عدد ماشین پانزده کیلویی و یک غلطک رفع نیاز میکند.

در هتل های کوچک مدیر فرانت آفیس بر خانه داری و قسمت لاندری نظارت دارد. در هتل های کوچک و کم ستاره که تجهیزات کمتری وجود دارد معمولا ملزومات پاره ای آبشویی میشود و در نهایت از اتو دستی استفاده میشود.

ولی در هتل های بزرگ وجود خشکشویی و اطو پرس و مابقی تجهیزات الزامی است.

در کل پیشنهاد میشود که هتل ها سه ستاره به بالا دارای لاندری باشند. در واقع یکی از مشخصات هتل های چهار و پنج ستاره دارا بودن قسمت لاندری داخل هتل است.

اجرای طرح لاندری درون هتلی : OPL

تصمیم اینکه آیا یک لاندری درون ساختمانی داشته باشیم یا نه در ایده آل ترین حالت بایستی در مراحل اولیه طرح ریزی ساختمان انجام شود. اگر این کار عملی نشد بایست هزینه های برای تعویض لوله کشی و سیستم های الکتریکی انجام شود.

آب گرم، آب سرد، گاز، مجرای فاضلاب بزرگ، و خطوط آبرسان از مهم ترین برنامه های لوله کشی میباشد. آب گرم با دمای بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ درجه میبایست در دسترس باشد. پریز برق های زمینی ۲۲۰ ولت برای وسایل رختشویی تامین شود.

موقعیت لاندری در طبقات باید به چه صورتی باشد؟

موقعیت لاندری باید به قدری استراتژیک باشد تا مشکلات حمل و نقل را رفع کند و نیز مشکل سر و صدا و هوای مرطوب ایجاد نکند. این منطقه به دلایل صوتی، لرزشی و مشکلات رطوبتی احتمالی در لاندری باید دور از اتاق میهمانان باشد.

ترجیحا بهتر است لاندری در دیوار های خارجی ساختمان اجرا شود تا تهویه مناسبی داشته باشد.

دسترسی به لاندری برای حمل البسه از همه طبقات نیز باید آسان باشد. در عین اینکه نباید در دید باشد همچنین نباید در زیرین ترین طبقه هتل واقع شود تا دسترسی به آن سخت باشد.

اندازه استاندارد لاندری باید چگونه باشد؟

آن چیزی که برای همه به صورت استاندارد اعلام میکنند به ازای هر اتاق بدون احتساب انبار لباس های کثیف تقریبا برای هر ۳.۶ کیلوپرم لباس معادل ۰.۰۲ متر مربه به ارتفاع ۱۲۲ سانتی متر را تخصیص میدهند.

البته این اندازه هایی که اعلام میشود بسیار بهینه بوده و برای هر هتلی با میزان منسوجات رزرو و تجهیزات و اینکه دارای چه امکانات تفریحی هست و …. متفاوت است و البته که باید فضای عبور مرور ترولی ها و دپوی البسه رزرو را در نظر گرفت.

استاندارد درهای لاندری باید چگونه باشد؟

درهای لاندری باید به اندازه کافی بزرگ باشند تا بتوان وسایل را به خوبی با ترولی trolley وارد و از آن خارج کرد. درهای باد بزنی برای حرکت ترولی بسیار مناسب هستند. انها باید برای حفظ امنیت پنجره داشته باشند تا از ظاهرشان محافظت کنند، استانه های درباید هم سطح زمین باشد.

سقف لاندری باید چگونه باشد؟

آنها باید نسبت به رطوبت، غیرقابل نفوذ باشند و همچنین شاخصه های جذب صدای خوبی داشته باشند یا اصطلاحا اکوستیک باشند. ارتفاعی که حداقل مناسب هست برای لاندری ۲.۵ تا ۳ متر داشته باشد

استاندارد زمین لاندری چیست؟

کف زمین در لاندری بسیار مهم است. انها باید از جنس تخته سنگ های سفت بتونی باشند که تحمل وزن ماشین های لباسشویی سنگین و آبگیر های صنعتی با لرزش را داشته باشند. کف اطراف ماشین ها باید شیب دار بوده و هیچ قسمتی از زمین نباید جاله داشته باشد که آب در ان جمع شود.

سیمان یا بتون، مناسب ترین جنس برای فونداسیون کف رختسویخانه است.

دستگاه ها همه روی یک پله کوتاه سیمانی فونداسیون خورده از جنس سیمان سوار هستند تا زمانی که کف لاندری مدام شستشو میشود اسیب نبینند و دچار پوسیدگی نشوند.

استاندارد دیوار لندری چیست؟

انها باید از موادی ساخته شوند که با دوام و مقاوم در برابر رطوبت و عایق باشد. باید از ایجاد پنجره خودداری کرد که بتوان از فضا برای قفسه های لباس و سبدها استفاده کرد، اگرچه وقتی به پنجره نیاز داشته باشید آنها باید در بالا ترین نقطه دیوار قرار بگیرند.

استاندارد تهویه لاندری چگونه باید باشد؟

خروج هوای مرطوب از لاندری بسیار ضروری است. نیازمند تهویه مناسب، از طریق درها و پنجره ها و همچنین فن ها و دستگاه های مشابه میباشند تا هوای تازه دریافت کنند. این موضوع یک امر بهداشتی به شمار میاد.

بدون دریافت هوای کافی خشک کن ها نمیتوانند راندمان خوبی داشته باشند. همچنین برای افرادی که در لاندری کار میکنند و نیز محیط مناسبی نیست.

انتخاب ماشین آلات و لوازم استاندارد لاندری بر چه اساسی باشد؟

وسایل لاندری و رختشویخانه باید به تناسب هزینه اولیه، طول عمر، نگهداری و استهلاک، بیشترین میزان نیاز دستگاه ها، تراکم کاری روزانه، پذیر یا عدم پذیرش البسه میهمان و…. در نظر گرفته شود.

میزان مصرف انرژی هایی مثل برق، آب، گاز و… در این پروژه باید دیده شود.

 

حالا شما برامون بنویسید استاندارد لاندری ای که مد نظر شما هست و یا طبق تجربه باهاش سر و کار دارید به چه شکله ؟ 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *